Hoofd, hart en handen

Kunst

Tegenwoordig wordt er op de basisschool regelmatig door de groepsleerkracht vakken vanuit de kunstoriëntatie gegeven. Vanuit onze visie vinden wij het belangrijk dat de leerlingen zo optimaal vernieuwend onderwijs moeten krijgen. Dit denken wij te bereiken om voor de kunst oriënterende vakken gebruik te maken van een vakdocent en een lokaal speciaal ingericht hierop. Door het inzetten van een vakdocent krijgen alle leerlingen gegarandeerd twee tot drie maal per week les in de kunst oriënterende vakken. Deze docent is gespecialiseerd in het geven van deze lessen, verder zal hij dit geven met uitermate veel enthousiasme. Hierdoor proberen wij de leerlingen zo veel mogelijk in contact te laten komen met de huidige cultuur en hun creativiteit te stimuleren. Volgens de literatuur blijkt dat het regelmatig onderwijs geven hiervan leidt tot een goed ontwikkeling van creativiteit, probleemoplossend vermogen en kritisch denken. Deze vaardigheden behoren tot 21st century skills die belangrijk zijn voor elk individu om aan te leren, hierdoor kan een leerling bijvoorbeeld problemen oplossen onder onvoorziene omstandigheden (doelen voor cultuureducatie, z.j.). 

 

Wegens de speciale betekenis van het klavertje vier hebben wij ervoor gekozen dit in de vorm van het gebouw en het logo te verwerken. Dit symbool bestaat uit vier deelbladen, namelijk; hoop, vertrouwen, liefde en geluk (geschiedenis klavertje vier, z.j.). Door het best mogelijke onderwijs te geven aan uw kind waarbij wij als leerkrachten veel liefde en aandacht besteden aan uw kind(eren), stimuleren wij het vertrouwen in zichzelf en een ander. Daarbij worden er gelukslessen gegeven aan de leerlingen in alle klassen, hierdoor wordt een beeld gevormd over het gelukkig zijn, worden en blijven.  

 

Als laatste wordt er tijdens lessen aandacht besteed aan social media. Het gebruik van social media onder kinderen wordt steeds groter. Om hier als basisschool op in te spelen, verwerken wij dit tijdens de lessen op een speelse manier. Daarbij besteden we aandacht aan het gebruik van social media. Wat zet je er wel en niet op? En hoe gebruik je het op een goede manier? Als school vinden wij het belangrijk dat leerlingen hier goed mee om leren te gaan en de voor- en nadelen ervan kunnen zien. Dit alles komt naar voren tijdens de social media lessen.

 

Maatschappij

In het dagelijkse leven wordt technologie steeds belangrijker. Daarom vinden wij het belangrijk dat de technologie terug te zien is in onze school. Dit willen wij bereiken door in de les gebruik te maken van Chromebooks. Via de Chromebooks kunnen de leerlingen de leerstof volgen en opdrachten maken op hun eigen niveau. Dit vinden wij belangrijk omdat de leerlingen door het werken op eigen niveau zich meer kunnen ontwikkelen. Verder hebben wij hiervoor gekozen, omdat de kennis van de technologie bij de leerlingen door het gebruik meer is ontwikkeld. Ook maken wij bij ons op school gebruik van schoonmaakrobots en robots die er zijn als maatje. Door gebruik te maken van schoonmaakrobots blijft alles schoon en wordt er bespaard op personeel. Bovendien vinden wij de robots belangrijk als maatjes doordat iedereen zo het samen gevoel krijgt en de robots altijd kunnen helpen als ze iets moeilijk vinden. Tenslotte kun je in de literatuur teruglezen dat de informatie en beschikbaarheid online steeds meer toeneemt. Hierdoor zullen de telefoons niet snel verdwijnen uit het onderwijs en moeten we er op de juist manier mee omgaan. In de literatuur is te lezen dat het onderwijs door het gebruik van digitale middelen steeds meer uitgebreid is en het lesmateriaal op meerdere plekken beschikbaar is (de impact van technologie op ons onderwijs, z.j.; van Elk, 2018).

 

Bovendien is het samenwerken op onze school erg belangrijk. Het samenwerken zie je namelijk terug in ons logo en in de architectuur van ons gebouw. In het logo hebben we namelijk een wereldbol die mensen met elkaar verbindt. Dit vinden wij erg belangrijk omdat je niet alleen op de wereld staat en je er samen voor moet zorgen dat iedereen op zijn of haar manier kan leven. Ook zijn de samenwerkingen belangrijk in het verdere leven en zorgt het voor een samenhang van de groep. Al deze punten van samenwerking willen wij daardoor ook terugzien in de lokalen. Hierdoor zitten de leerlingen in groepjes en zijn er in de gang verscheidene plekken om samen te werken. Hierdoor proberen wij een zo goed mogelijke sfeer te creëren. Vanuit de literatuur weten wij dat samenwerken bestaat uit vijf basisprincipes, namelijk; positieve wederzijdse afhankelijkheid, individuele afhankelijkheid, directe interactie, samenwerkingsvaardigheden en evaluatie van het groepsproces. In deze vijf principes lees je terug dat de sociale vaardigheden het meeste worden ontwikkeld en hierdoor de sfeer in de school positiever zal zijn (Kerpel, 2014).

 

Tenslotte willen wij als school laten zien dat het milieu erg belangrijk is. Wij vinden het  belangrijk dat de leerlingen bewust worden van het milieu en dat wij samen als bewoners van de wereld ervoor moeten zorgen dat er een stabiel klimaat blijft. Wij zijn als school begonnen tijdens het bouwen van het gebouw gebruik te maken van milieubewuste materialen. Doordat wij de school met milieubewuste materialen hebben gebouwd zijn er mogelijkheden vrijgekomen om nog milieubewuster te zijn. Als school vangen wij het regenwater op dat op ons dak valt om dit te gebruiken voor bijvoorbeeld de planten water geven en het doorspoelen van de toiletten. Zo laten wij als school zien dat wij milieubewust zijn en zo min mogelijk water verspillen. Bovendien bevindt er een moestuin op ons schoolplein, hierbij maken de leerlingen kennis met het zelf telen van groente en fruit. Hiervan maken wij ook regelmatig een maaltijd samen met de leerlingen. 

 

Levensbeschouwing

Tegenwoordig heb je nog veel scholen die op grond van geloof opgericht zijn. Wij van het geluk vinden dat je geloof niet bepalend mag zijn voor het onderwijs dat je volgt. wij willen dat  iedereen, ongeacht geloof, levensovertuiging of afkomst, welkom is en wordt gerespecteerd. Door de toenemende secularisering speelt geloof ook steeds minder een rol in het leven van de meeste mensen, daarom hebben wij er voor gekozen om een openbare school te vormen waar alle geloven welkom zijn. wij staan open voor ieder zijn spiritualiteit en religie en vinden het belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij of zij is. wij als school zijn dan ook tegen het exclusivisme, het in hokjes plaatsen van mensen, elk mens is namelijk anders dus je kunt na ons idee helemaal geen hokjes vormen. De VOO (z.j.) zegt op hun website hetzelfde: zij streven ook naar scholen waar kinderen, ongeacht de religieuze of levensbeschouwelijke achtergrond van hun ouders, samen naartoe gaan, en voor het democratiseren en het toenemende zeggenschap binnen het basisonderwijs. Door deze manier van onderwijs worden de leerlingen klaargestoomd voor de maatschappij.

De richting die wij hebben gekozen is openbaar onderwijs. Wij hebben voor openbaar onderwijs gekozen omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gelijk behandeld wordt en iedereen op onze school kan komen, ongeacht zijn of haar afkomst of geloofsovertuiging. wij denken juist dat de samenhang van verschillende geloofsovertuigingen binnen een school goed is. op deze manier kunnen de kinderen namelijk van elkaar  leren en leren ze dus vanuit een ander standpunt of perspectief te kijken naar bepaalde situaties. Ook vinden wij het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn op een school en dat aan elke religie even veel aandacht geschonken moet worden. Wij vinden als school dat de leerlingen op een neutrale wijze kennis moeten maken met de verschillende levensbeschouwingen, zodat ze daarna zelf een bewuste keuze kunnen maken in wat zij belangrijk vinden en geloven.

Om ons streven te behalen hebben wij ervoor gekozen om verschillende punten op te stellen binnen onze school:

1. ongeacht geloofsovertuiging of etniciteit op onze school zijn alle leerlingen welkom. 

2. door de verschillende achtergronden van de leerlingen zul je soms te maken hebben met een meningsverschil. deze worden binnen onze school bespreekbaar gemaakten wordt iedereen met respect behandelt. 

3. wij accepteren ieder zijn normen en waarden en laten iedereen in zijn waarde.

4. er wordt vanuit een neutrale wijze gekeken naar de verschillende levensbeschouwingen zodat iedereen een eerlijke en bewuste keuze kan maken in wat zij belangrijk achten.

5. aan elke godsdienst wordt binnen onze school even veel aandacht geschonken. dit willen we voornamelijk doen door de verschillende feestdagen te vieren en deze vanuit de verschillende levensbeschouwingen te belichten.   

6. alles is bespreekbaar binnen onze school ongeacht  de seksuele voorkeur, geloofsovertuiging, etniciteit en/of politieke voorkeur. 

            Geraadpleegde bronnen:

             

            De impact van technologie op ons onderwijs (z.j.). Opgevraagd op 20 januari 2020 van https://www.onderwijsmaakjesamen.nl

            Doelen voor cultuureducatie (z.j.). Opgevraagd op 21 januari 2020 van https://www.sienacademie.nl

            Doelstellingen (z.j.). Opgevraagd op 23 januari 2020 op https://voo.nl

            Elk, W.J., van (2018, 27 maart). Zo verandert de leermiddelenmarkt onder invloed van technologie [interview]. Opgevraagd op 20 januari 2020 op https://www.kennisnet.nl

            Geschiedenis klavertje vier (z.j.). Opgevraagd op 21 januari 2020 van https://www.geluk.com

            Kerpel, A. (2014, 1 juni). Coöperatief leren. Opgevraagd op 20 januari 2020 van https://wij-leren.nl