Identiteit

De visie van onze school luidt:

“In een veilige omgeving de leerlingen met respect voor elkaar en de wereld vaardigheden en kennis laten ontwikkelen met behulp van samenwerkend leren, zodat ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn."

 

Maatschappelijke identiteit

Als school speelt OBS Het Geluk een belangrijke rol in de maatschappij en vinden wij dat aan actuele maatschappelijke kwesties op school aandacht moet worden besteed. De leerkracht is goed op de hoogte van de ontwikkelingen en zorgt voor manieren waarop er aandacht aan de kwesties besteed wordt.

Een voorname maatschappelijke kwestie waar de school uitgebreid aandacht aan besteed is de klimaatverandering. Als school zorgen wij, zowel in het geheel als per individueel teamlid, voor een groene uitstraling en begeleiden wij leerlingen in hun ontwikkeling naar een levensstijl die rekening houdt met het klimaat en de impact van handelingen op het milieu.

Verder speelt de globalisering in de school een grote rol. In een wereld waar nieuws, foto’s en video’s zich sneller dan ooit over de wereld verspreiden, vinden wij mediawijsheid erg belangrijk, zodat leerlingen hier verantwoord mee om kunnen gaan.

Daarbij vinden wij het als school belangrijk dat iedere leerling zijn stem kan laten horen. Hierdoor hebben wij gekozen voor een leerlingenraad. De leerlingenraad wordt elk jaar klassikaal gekozen in de groepen zes t/m acht. De leerlingen die de meeste stemmen krijgen, komen in de leerlingenraad. Deze leerlingenraad mag ideeën inbrengen voor alle groepen tijdens de vergaderingen. Deze vergaderingen worden gehouden met de directie en de leerlingenraad. Hierdoor kunnen de twee groepen luisteren naar elkaars ideeën en overal het beste van uitkiezen. 

 

Didactische identiteit

Waar veel mensen zich vooral lijken te richten op zichzelf en waar individualisering steeds meer optreedt, wil OBS Het Geluk leerlingen juist leren om samen te werken: een vaardigheid die van groot belang is om de huidige maatschappij vooruit te helpen. De school maakt gebruik van bestaande methodes, maar waar mogelijk zal de leerkracht hiervan af wijken om de leerlingen in coöperatieve werkvormen met de stof aan de slag te laten gaan. Hierbij gaan de leerlingen zoveel mogelijk hun eigen weg, maar zal de leerkracht optreden als begeleider als dit nodig is.

Voor de vakken handvaardigheid, muziek en bewegingsonderwijs zijn er aparte vakdocenten, die gespecialiseerd zijn in hun vakgebied. OBS Het Geluk vindt het belangrijk dat de leerlingen in deze vakgebieden goed les krijgen en zo onder andere een goede creativiteit en bewegingspatroon ontwikkelen.

 

Levensbeschouwelijke identiteit

OBS Het Geluk is een actief pluriforme school en staat voor openbaar onderwijs waar ruimte is voor verschillende levensovertuigingen en godsdiensten. In onze ogen is iedereen gelijk, onafhankelijk van afkomst of levensovertuiging. Wij vinden als school dat de leerlingen op een neutrale wijze kennis moeten maken met deze levensbeschouwingen, zodat ze daarna zelf een bewuste keuze kunnen maken in wat zij belangrijk vinden en geloven. Ook vinden wij het erg belangrijk dat leerlingen leren dat respect hebben voor deze verschillende levensbeschouwingen van groot belang is om onze multiculturele samenleving optimaal te laten functioneren en elk mens in zijn waarde te laten. Als school zijn wij hier actief mee bezig, onder andere door vanaf groep 5 wekelijks HVO (humanistisch vormingsonderwijs) lessen aan te bieden. In deze lessen wordt, onder leiding van de eigen leerkracht, gewerkt aan de sociale, emotionele en morele ontwikkeling met als doel identiteitsontwikkeling van de leerlingen en ze te begeleiden om voor zichzelf en anderen een zinvol leven te verwezenlijken (Inhoud lessen, z.j.).

Om onze levensbeschouwelijke identiteit ook in de praktijk tot zijn recht te laten komen, is er voor de leerkrachten een grote rol weggelegd. Zij hebben kennis van verschillende levensovertuigingen en godsdiensten, dragen een neutrale houding uit en begeleiden leerlingen in het vormen van hun eigen ideeën, waarin de leerkracht ook interesse toont.

 

Pedagogische identiteit

Voor de leerlingen is het erg belangrijk dat de school een veilige en vertrouwde omgeving is, zodat zij met plezier naar school gaan en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Wij zorgen voor een goed pedagogisch klimaat door leerlingen te stimuleren om elkaar te helpen en hen te leren respect voor elkaar te hebben en anderen te accepteren zoals ze zijn. Met leerkrachten die interesse tonen in elk individu en alert zijn op bijvoorbeeld pestgedrag wordt ook in de klas voor een veilige en vertrouwde omgeving gezorgd. Verder hanteren zowel de school als de individuele teamleden altijd een onderzoekende houding om het pedagogische klimaat waar mogelijk te verbeteren.

 

Geraadpleegde bronnen:

Inhoud lessen (z.j.). Opgevraagd op 19 januari 2020 van https://www.hvo.nl. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb