Onderwijs 2032
Openbaar basisonderwijs
Als openbare school is 'OBS Het Geluk' een school waar iedereen, ongeacht geloof, levensovertuiging of afkomst, welkom is en wordt gerespecteerd. Door de toenemende secularisering speelt geloof ook steeds minder een rol in het leven van de meeste mensen, daarom hebben wij er voor gekozen om een openbare school te vormen waar alle geloven welkom zijn. wij staan open voor ieder zijn spiritualiteit en religie en vinden het belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij of zij is. wij als school zijn dan ook tegen het exclusivisme, het in hokjes plaatsen van mensen, elk mens is namelijk anders dus je kunt na ons idee helemaal geen hokjes vormen. Vandaar dat wij iedere leerlingen accepteren voor wie hij/zij is en dat is iets wat goed bij ons openbare onderwijs past.
Een groene school
Klimaat en milieu behoren momenteel tot de meest besproken thema’s en dit zal de komende tijd nog wel zo blijven. Wij realiseren ons dat er op deze gebieden veel moet veranderen, dat we bedachtzaam moeten omgaan met klimaat en milieu en het toenemende materialisme en dat wij als school een grote rol spelen in het kinderen hiervan bewust maken. Als school willen wij hier graag het goede voorbeeld in geven door een groene uitstraling te hebben, veel bezig te zijn met de thema’s klimaat en milieu en de leerlingen hier ook actief bij te betrekken. Zo beschikt de school over zonnepanelen en zeer goede isolatie muur- en vloerisolatie,, HR+++ ramen, een elektrische CV ketel, LED verlichting, regenwater opvang, maakt de school zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede materialen of materialen van duurzame afkomst en organiseert het verschillende excursies om leerlingen meer bewust te maken van het belang van natuur, milieu en klimaat. Op deze manier is de school energieneutraal, wat inhoudt dat de school net zoveel energie opwekt als het gebruikt. Ook heeft de school een kleine kinderboerderij en een vijver vol waterleven ter beschikking om hierbij te helpen en is er rondom de school veel groen te vinden. Ook organiseert de school excursies naar het nabijgelegen natuurgebied 'De Hoge Veluwe'. De school is na lestijden beschikbaar voor andere organisaties. Zo wordt er overdag gewoon les gegeven, maar kan er ‘s avonds gebruik gemaakt worden van het gebouw door bijvoorbeeld een muziekvereniging, waardoor de bouw van een nieuw gebouw niet nodig is en er optimaal gebruik gemaakt wordt van één duurzaam gebouw.
Samen
Op alle niveaus spelen er altijd allerlei problemen. Dit geldt voor nationaal en internationaal niveau, maar ook zeker regionaal en lokaal. Veelal lijken we ons op alle niveaus bezig te houden met onze eigen problemen, zonder oog te hebben voor de problemen van een ander: een gevolg van de voortschrijdende individualisering in Nederland. Als we de problemen echter echt op willen lossen en de wereld vooruit willen helpen, zullen we ook oog voor elkaar moeten hebben en zal samenwerking nodig zijn. Niet alleen samenwerking tussen landen, maar ook tussen gemeentes, instanties, verenigingen en ook zeker tussen mensen onderling. Veel lesstof wordt daarom aangeboden in coöperatieve werkvormen. Zo leren leerlingen niet alleen al vroeg samenwerken, maar ook rekening houden met elkaar, voor elkaar opkomen en elkaar respecteren. In onze ogen zijn dit stuk voor stuk belangrijke kwaliteiten die van cruciaal belang zijn om jezelf en de wereld vooruit te helpen.
Opleidingsschool
Omdat wij openstaan voor nieuwe ideeën en het ook belangrijk vinden om mee te gaan met de tijd, hebben wij er als school voor gekozen om een opleidingsschool te worden. Op deze manier krijgen we dus te maken met jonge leerkrachten in opleiding die weer nieuwe ideeën en aanpakken vanuit de opleiding meekrijgen en deze op onze school kunnen delen. Zo kunnen we als school blijven groeien.
Digitaal en technisch
OBS Het Geluk streeft erna om met de tijd mee te gaan. We willen graag de uitstraling van een moderne school hebben en daarom is het voor ons een streven om op verschillende vlakken die moderniteit in de praktijk door te voeren. Door te steeds toenemende digitalisering vinden wij het op onze school belangrijk dat de leerlingen digitaal geletterd zijn, zodat zij zich goed kunnen redden binnen de maatschappij. De leerlingen werken met iPad ’s en Chromebooks, waarop verschillende opdrachten en toetsen worden gemaakt. Daarnaast krijgen de leerlingen les in computertaal zoals HTML en zullen er lessen over mediawijsheid worden gegeven, waaronder bijvoorbeeld les in social media valt. Hierbij krijgen de leerlingen informatie over hoe ze social media moeten gebruiken, hoe ze een account kunnen afschermen/ beveiligen en ze leren over de gevaren van social media. Zeker in een wereld waarin globalisering ervoor zorgt dat foto's en nieuws zich razendsnel verspreidt is dit van groot belang. Om mee te gaan met de tijd gebruiken wij ook robots. Deze robots worden gebruikt om schoon te maken. OBS Het Geluk heeft ook een moderne gymzaal. De gymzaal wordt gebruikt voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw dus moet hij geschikt zijn voor alle leeftijden. De kleuters hebben andere leerdoelen dan bijvoorbeeld groep 8, daarom moet de gymzaal voor verschillende niveaus zijn. De toestellen kunnen met speciale afstandsbedieningen verschoven worden zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden.
Respect en regels
Wij als openbare school vinden het belangrijk dat onze leerlingen bepaalde normen, waarden en omgangsregelingen meekrijgen. Iedereen van elke etnische, culturele en sociale achtergrond is welkom op onze school. We leren onze leerlingen dat ieder mens anders is maar daardoor niet minder waardig. Het is van groot belang dat de leerlingen begrijpen dat iedereen een andere achtergrond heeft en dat we daar als individu rekening mee moeten houden en dat moeten respecteren. We geven als school ruimte om aandacht te besteden aan verschillende religies zodat de leerlingen zo breed mogelijk worden ingelicht over de verschillen binnen de samenleving en kunnen ontdekken dat wat voor de één heel normaal is voor de ander heel bijzonder is. Voor het buiten sluiten, discrimineren of pesten van leerlingen hebben we als school een beleid opgesteld. Hierin maken we de genoemde punten bespreekbaar door er klassikale aandacht aan te geven. Zo zal er elke maand een ander onderwerp aan bod komen en zal er elk kwartaal een deskundige langskomen die samen met de leerlingen dieper ingaat op pesten en discriminatie om zo leerlingen bewust te maken van de gevolgen.
21st-century skills
De 21st-century skills zijn bepaalde vaardigheden die je nodig hebt om succes te hebben in de 21ste eeuw. wij vinden het belangrijk om deze vaardigheden van jongs af aan al aan te bieden zodat de leerlingen op deze manier veel beter voorbereid zijn op het echte leven. De hoofdpunten waar het bij de 21st-century skills om draait zijn:
- Leer- en innovatievaardigheden : kritisch denken en probleemoplossing , communicatie en samenwerking, creativiteit en innovatie
- Digitale geletterdheid : informatievaardigheden , mediageletterdheid , Informatie- en communicatietechnologie (ICT) geletterdheid
- Carrière- en levensvaardigheden : flexibiliteit en aanpassingsvermogen, initiatief en zelfsturing , sociale en interculturele interactie , productiviteit en verantwoordelijkheid
Veel van deze punten komen terug in ons onderwijs te beginnen met de leer- en innovatievaardigheden. wij als school staan voor coöperatieve werkvormen, waarbij de leerlingen samen bepaalde problemen kunnen oplossen. ook vinden we de creativiteit van onze leerlingen erg belangrijk vandaar dat de leerlingen ook meerdere keren per week kunstvakken aangeboden krijgen. het volgende punt digitale geletterdheid past ook helemaal binnen onze visie van het onderwijs. We maken namelijk gebruik van iPads en Chromebooks binnen onze school hierop worden toetsen en opgaven gemaakt. Verder krijgen de leerlingen van de groepen vijf tot en met acht elke week les in computertaal en social media, waarbij ze leren wat de gevaren van het internet zijn en hoe ze hiermee om moeten gaan. het laatste punt carrière- en levensvaardigheden gaan we op allerlei verschillende manieren aanbieden. Zo zorgen we ervoor dat de leerlingen inspraak hebben binnen onze school door een leerlingenraad op te richten. op deze manier kunnen de leerlingen initiatief nemen en zelf een bepaalde sturing hebben binnen onze school. We leren de leerlingen met bepaalde veranderingen omgaan op deze manier worden ze flexibeler en creëren ze een aanpassingsvermogen op momenten waarop het niet gaat zoals ze verwacht hadden. Verder worden de sociale interactie en verantwoordelijkheid gestimuleerd door de coöperatieve werkvorm binnen onze school.
Methodes
Rekenen: De groepen één en twee krijgen rekenles die gekoppeld wordt aan een bepaald thema. De groepen drie tot en met acht werken met de methode Wereld in getallen van Malmberg. Deze methode geeft een goede balans tussen instructie en zelfstandige verwerking. Ook komen alle onderdelen van het rekenen aan bod en wordt de methode ook digitaal aangeboden (De wereld in getallen, z.j.).

Nederlandse taal: De groepen één en twee krijgen taal aangeboden door deze te koppelen aan een bepaald thema. De groepen drie tot en met acht werken met Taalactief van Malmberg. Taalactief bevat meerdere takken van de Nederlandse taal, namelijk; taal, spelling, woordenschat en begrijpend lezen. Daarbij is deze methode ook digitaal beschikbaar (Taal actief, z.j.).

Geschiedenis: De groepen drie tot en met acht werken met de methode Brandaan, Malmberg. Deze methode werkt met de tien tijdvakken en is digitaal en op papier te verkrijgen (Naut Meander Brandaan, z.j.).
Aardrijkskunde: De groepen drie tot en met acht werken met Meander, Malmberg. Deze methode bespreek verschillende aspecten binnen het vak aardrijkskunde waaronder topografie, kaartlezen en werken met de atlas. Daarbij is Meander digitaal en op papier beschikbaar (Naut Meander Brandaan, z.j.).
Natuur: De groepen drie tot en met acht werken met Naut, Malmberg. Deze methode werkt op dezelfde manier als Brandaan en Meander (Naut Meander Brandaan, z.j.).

Engels: De groepen vijf tot en met acht maken gebruik van de methode Take It Easy van Thiememeulenhoff (Take it easy, z.j.). In de groepen één tot en met vier kan er ook al gewerkt worden aan Engels, maar dan aan de hand van thema’s.
Gym: De leerlingen van groep drie tot en met acht krijgen twee keer per week gym. Eén keer door een vakdocent en één keer door de groepsleerkracht. De leerlingen van groep één en twee hebben een aparte gymzaal en kunnen vaker gymmen. Zij krijgen hierbij alleen les van de groepsleerkracht.
Verkeer: Vanaf groep vier krijgen de leerlingen verkeerslessen met de methode veilig verkeer (Boeiende verkeerslessen voor groep 1 tot en met 8, z.j.).
Les in computertaal en social media: De leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 zullen wekelijks les krijgen in computertaal en social media, zodat ze zich bewust zijn van de gevaren van het internet.
Muziek: Voor muziek is er een vakleerkracht die elke groep twee keer per week een muziekles geeft. Daarnaast hebben ze ook een eigen groepsleerkracht die zelf nog een extra muziek les zou kunnen geven.


Handvaardigheid/tekenen: Voor het vak handvaardigheid hebben de leerlingen van alle groepen een vakdocent en de eigen groepsleerkracht.
Gelukslessen: Wij maken tijdens de gelukslessen gebruik van 'De Gelukskoffer'. Hierbij besteden wij aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling en ontdekken hun eigen invloed op geluk. Diverse thema's komen in elke groep van 1 t/m 8 terug (De les van je leven, z.j.). Deze lessen worden gegeven door de vakdocent.

Geraadpleegde bronnen:
Boeiende verkeerslessen voor groep 1 tot en met 8 (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://vvn.nl
De les van je leven (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://www.gelukskoffer.nl
De wereld in getallen (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://www.malmberg.nl
Naut Meander Brandaan (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://www.malmberg.nl
Taal actief (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://www.malmberg.nl
Take it easy (z.j.). Opgevraagd op 14 januari 2020 van https://www.thiememeulenhoff.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb