Persoonlijke reflectie

 

 Nienke Flokstra

De taakverdeling binnen de groep verliep goed. We hebben aan het begin van het project een to do list gemaakt. Aan de hand van deze lijst hebben we ieder een taak op ons genomen binnen het project en deze uitgewerkt. Doordat we dit gedaan hebben wist iedereen wat we moesten doen en wat er van je verwacht werd, zonder enige miscommunicatie. Dit was erg fijn. Ik heb voor het project het onderwijs van 2032 uitgewerkt en het levensbeschouwelijke stuk van hoofd hart en handen geschreven. Omdat we van te voren goed met elkaar hadden afgesproken wat er allemaal in het project moest komen, was het makkelijk om je eigen gedeeltes uit te werken. Ook hebben we allemaal een grote overeenkomst qua visie op het onderwijs. Dit zorgde voor een soepele communicatie en het maken van beslissingen. Dit verliep dan ook erg goed. We hebben een groepsapp aangemaakt waarin we bepaalde dingen konden bespreken waar we tegen aan liepen en waar de to do lijsten in gestuurd werden. Daarnaast zijn we ook een aantal keren op school samen gekomen om daar in groepsverband bepaalde dingen te bespreken en verder te werken aan algemene onderwerpen binnen het project. Van dit project heb ik geleerd hoe veel er komt kijken bij goed onderwijs en waar je allemaal wel niet aan moet denken. Bij het maken van het onderwijs van 2032 vond ik het stukje 21st-century skills lastig om uit te werken. Dit komt omdat ik me er nog niet goed in verdiept had en dus niet geheel wist wat het inhield. Uiteindelijk heb ik het begrip onderzocht en is het tot een goed einde gekomen. Ik ben erg blij met het resultaat van ons project en de wijze waarop deze tot stand is gekomen.   

 

Carolien Klein Horsman

Met de opdracht van het vak virtuele school heeft ons groepje erg goed samen gewerkt. Voordat we met de opdracht begonnen, werden eerst heel duidelijk alle punten wat er moesten gebeuren op een rijtje gezet. Daarna werden deze verdeeld. Ik heb de opdracht gekregen om de school te maken in Sims. Ik heb dit vroeger heel veel gespeeld dus dit was voor mij niet zo’n hele moeilijke opdracht. Voordat ik met Sims begon hebben we eerst met het hele groepje gepraat over hoe onze school er uit moet zien. Welke vorm moet de school hebben? Hoe willen we de klassen indelen? Wat is er belangrijk voor het schoolplein. Doordat we dit van te voren allemaal hebben besproken was het voor mij erg makkelijk om aan het werk te gaan. Het beeld van de school was erg duidelijk en daardoor was de school ook snel af. Verder was de plek van de school ook een belangrijk punt. De plek die Lars en ik samen hebben opgezocht was niet goed hierdoor moesten we een nieuwe plek opzoeken maar dit was zo opgelost. We hebben vaak samen op school aan de opdracht gewerkt. In de tussenuren zijn we bij elkaar gaan zitten en samen overlegd over dingen waar we over twijfelden. Ik vond het begin van de opdracht het meest moeilijk want op dat moment weet je niet waar je moest beginnen. Het is moeilijk om te bepalen wat in het begin het belangrijkst is. Met sommige punten kun je pas beginnen als je andere belangrijke dingen bepaald hebt. Hierdoor was ik vaak lang bezig met sommige opdrachten.

 

Merel Hasper

In kwartiel 2 hebben wij de opdracht ‘Virtuele school’ gekregen. Ik vond deze opdracht meteen erg interessant, aangezien je in groepsverband volledig een ontwerp kan verzinnen. Er moest over meer nagedacht worden dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Denk hierbij aan het logo van de school, het gebruik van bepaalde normen en waarden en de visie over de verschillende vakgebieden.

In ’t geheel vond ik het een leuke, verrijkende opdracht waar veel tijd en aandacht aan besteed is.

 

In het begin van deze opdracht zijn wij als team bij elkaar gaan zitten om korte steekwoorden voor ons idee van de school op te schrijven. Vervolgens hebben wij een duidelijke planning gemaakt welk teamlid wat gaat maken. Halverwege en aan het eind van de opdracht hebben wij weer zo’n planning gemaakt om te evalueren wat klaar is en helder te krijgen wat er nog moet gebeuren. Op deze manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Hierbij is het naar mijn mening goed gelukt om de taakverdeling eerlijk te verdelen. Ieder teamlid heeft zijn/haar deel netjes gemaakt en op tijd ingeleverd.

 

Het werken met dit team vond ik erg prettig. We hebben goed contact op school, zaten regelmatig rond de tafel om bepaalde zaken voor dit project te bespreken en hebben een Whatsapp groep gemaakt. Hierin worden de leuke ideeën en diverse ontwikkelingen besproken. Ik sta volledig achter het uiteindelijke resultaat en zou hierbij niks willen veranderen. Ik ben erg tevreden over wat wij samen hebben ontworpen.

Algeheel heb ik dit project als erg leuk ervaren met een goede samenwerking. Deze samenwerking is gelukt door de juiste mensen bij elkaar te brengen. Hierdoor is onze ideale school van de toekomst tot stand gekomen, namelijk ‘OBS Het Geluk’!

 

Lars Pahlplatz

Vrij snel na de uitleg van de opdracht en het vormen van de groepen zijn we bij elkaar gaan zitten om de eerste ideeën over de school te bespreken, waaruit bleek dat we grotendeels op dezelfde lijn zaten. De samenwerking binnen het team verliep prima. Vrij regelmatig zaten we tussen lessen bij elkaar om te bespreken wat er nog uitgedacht moest worden, wat er nog gedaan moest worden en hoe we voorlopig de taken zouden verdelen. Zo konden we voorkomen dat we langs elkaar heen zouden werken en niet meer op dezelfde lijn zouden zitten. Ook konden we zo een goed overzicht houden over alles wat er nog moest gebeuren. Uiteindelijk heeft dit tot een in mijn ogen eerlijke taakverdeling geleid waarbij elk teamlid ongeveer evenveel heeft bijgedragen en zijn/haar deel op tijd af had.

 

Werken met een team van vijf studenten betekent dat je vroeg of laat ergens tegen aan loopt waar je het niet unaniem over eens bent. Persoonlijk had ik het schoolgebouw wat ruimer willen ontwerpen, zodat er in de school meer ruimte zou zijn voor bijvoorbeeld werkruimtes. Dit zou alleen betekenen dat de vorm van het klavertje vier wellicht zou moeten verdwijnen. Een ruimer schoolontwerp had ik zelf verkozen boven een specifieke vorm, maar uiteindelijk is er voor gekozen om de vorm te behouden (die ik overigens wel erg mooi vind).

 

Mede door de goede samenwerking vond ik het een leuk project, ondanks dat het vrij groot was. Uiteindelijk vind ik dat we tot een mooi eindresultaat zijn gekomen waar het hele team achter staat.

Fleur Roling

In het begin van kwartiel twee kregen wij al vrij snel de opdracht te horen, namelijk maak de school van 2032. Nadat wij opdracht te horen hadden gekregen wisten wij dit moeten we met elkaar doen en dat heeft uiteindelijk ook goed uitgepakt. Toen we gingen nadenken over de school wisten wij al gauw dat onze school een bloem- of plantsoort vorm kreeg. Het is uiteindelijk klavertjevier geworden en iedereen vond daardoor ook dat dit erg mooi paste bij onze ideeën van samenwerken en het milieu. Nadat wij dit allemaal hadden bedacht moesten we de taken eerlijk gaan verdelen. Dit ging allemaal vrij makkelijk en iedereen wilde zijn of haar bijdrage dragen. Dat was erg prettig omdat zo iedereen met plezier bezig gaat met de school. Maar al gauw merkte je wel dat de opdracht veel wast en dat het toch meer tijd koste dan je dacht. Hierdoor was het achteraf ook wel doorzetten. 

Verder ging de communicatie goed doordat wij een WhatsApp groep hadden gemaakt en iedereen hier om hulp kon vragen. Het om hulp vragen gebeurde dan ook regelmatig. Hierdoor was het prettig dat iedereen snel reageerde en wilde helpen. Uiteindelijk ben ik erg blij met het resultaat en de site vrijwel geworden zoals ik het wilde zien.  De aspecten die wij als groep terug wilden zijn volgens mij overal mooi teruggekomen. 

Kortom het was een erg leuk project omdat je met een groepje samenwerkt en heel erg vrij mocht denken. Verder was het ook erg gezellig waardoor het project sneller ging en je het niet erg vond om eraan te werken. Dus als ik van mijn kant kijk is het een geslaagd project geworden waardoor ik zeker aanraad om volgend jaar weer te doen!

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb